Tuesday, July 31, 2012

[Laporan] Halaqah Ramadhan PSSKK

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah. Tiada kata yang lebih baik diungkapkan selain kata puji bagi Allah itu tika melihat remaja-remaja Islam sangat hajat kepada tarbiyah Allah.

Pada 21 Julai 2012 bersamaan dengan 1 Ramadhan 1433H yang lalu, Persatuan Siswazah Sabah Kota Kinabalu telah mengadakan sebuah program pentarbiyahan diri di bulan Ramadhan yang diberi nama 'Halaqah Ramadhan'. Bertempat di Sekolah Rendah Al-Hafidz, Bandar Sierra, program ini disertai oleh seramai 30 orang peserta daripada serata sekolah di kawasan Kota Kinabalu. Antaranya ialah, SMK Inanam, SMK Likas, SMK Tobobon dan SM Perempuan Likas.

Program ini bertujuan untuk melahirkan rasa keinsafan di kalangan peserta dalam menghadapi Ramadhan di samping memberi kefahaman Islam sebagai cara hidup.

Pengisian yang disajikan kepada para peserta ialah sekitar lingkungan pemahaman asas berkenaan dengan Ramadhan di samping pengisian-pengisian yang bersifat umum seperti aqidah, ibadah dan akhlak.


Kenangan bersama AJK & Peserta Program Halaqah Ramadhan PSSKK
InsyaAllah, Persatuan Siswazah Sabah Kota Kinabalu akan mengadakan Halaqah Ramadhan kali kedua pada masa akan datang. Diharap program-program sebegini mampu menjadi titik permulaan untuk kita lebih menghayati makna dan maksud Ramadhan. InsyaAllah~

Disediakan oleh :
Exco Urusan Media,
Persatuan Siswazah Sabah Kota Kinabalu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More